Tidstyver … faen som de suger …

Tiden min stjeles – den smuldrer opp foran øynene mine og alt jeg tenker er mitt blir ditt. Å være nærmeste pårørende til et menneske med en hjerneskade krever koordinering på høyt plan. Ikke bare skal du være god på å koordinere. Du bør ha et hav av tid, ingen egeninteresser og du må være mester på å snu på en femøring. Når din tilstedeværelse behøves er det bare å slippe det man holder på med – det være seg søvn, spising – trening – ja til og med dobesøk kan bli kinkig i noen tilfeller. I alle fall for meg som sliter med betennelser i magen. Det er bare å knipe igjen og gjøre det som kreves der og da. I dag har jeg igjen tenkt å servere et lite eksempel fra hverdagen min om hvordan tiden bare går opp i røyk – til tross for at vi i utgangspunktet har det meste av tilbud på plass. 

 

Det hele starter når Vidar, som har hatt en hjerneblødning, er hos fysioterapeuten. Der er han nå tre ganger i uken og kjører pasienttransport med taxi frem og tilbake. Veldig lett og enkelt for oss begge. I begynnelsen av mars får jeg beskjed fra fysio om at han må ha ny henvising fra legen. Jeg kontakter legen som lover å sende den over til fysio omgående. Dere som har hatt noen legebesøk vet kanskje at å ringe til legen ikke alltid tar 2 minutter – du venter og venter og venter – og håper at de snart tar telefonen. Men uansett fikk jeg svar og ble lovet en ny henvisning uten å måtte ha noen legetime for det. Så går tiden og vi tenker ikke så mye mer på dette – før jeg får en sms en fredag ettermiddag. Akkurat da er Vidar på trening og jeg nyter en etterlengtet tur ut i det fri – eller såkalt egentid. Smsen forteller at henvisningen ikke har kommet frem og at fysio derfor ikke får bestilt drosje til Vidar mandagen når han har neste time. Selvsagt er det 10 minutter til legekontoret stenger før helgen og jeg forsøker desperat å komme igjennom på telefonen – der jeg søker tilflukt bak en husvegg i regn og vind langt hjemmefra – ingen svar. Ny sms fra meg til fysio “Bare sett opp time til Vidar på mandag – jeg kjører”. Sukk … der gikk gåturen og egentiden min på mandag også i vasken. Mandagen kommer, jeg kjører, venter en time på at han skal bli ferdig, ringer legen og får beskjed om at henvisningen var sendt for et par uker siden. Ny sms til fysio – som fremdeles ikke hadde mottatt den – og som fremdeles ikke får bestilt drosje til neste time på onsdag. Ny runde med ringing til lege med beskjed om at vi kan hente en kopi av henvisningen på onsdag morgen. SUKK … ny sms fra meg til fysio: “Bare sett opp time til Vidar på onsdag – vi har med henvisning da – jeg *SUKK* kjører” (neida, jeg skreiv ikke sukk 😉  ). DER gikk egentiden min på onsdag også i vasken og jeg må være hos legen kl 8 for å rekke det hele så da blir det ikke noe av å sove litt ekstra heller. Jeg er jo liksom sykmeldt og skulle hvilt litt. 

Så nå sitter jeg her og krampeskriver et blogginnlegg etter å ha både hentet henvisningen OG kjørt Vidar til fysio. Nå må jeg straks dra for å hente ham igjen. Neste punkt på programmet er kl 14 eller noe. Da kommer Ergoterapeuten hit og skal trene med ham – og gjett hvem hun spør om hva som skal gjøres – jo meg – og det irriterer meg grønn. Jeg er IKKE ergoterapeuten hans. I praksis kommer hun hit og forventer at jeg har planen klar – så jeg må vri og vende hodet på forhånd og legge tilrette for en eller annen oppgave de kan holde på med her hjemme – og så står hun og ser på at Vidar jobber. Egentlig kunne jeg gjort jobben selv siden hun lar ham jobbe med den friske siden og ikke den dårlige. Da får han jo ingen håndtrening i det hele tatt lengre – kognitiv trening er det jo – men hånden må jo med skal den bli bedre. Knurr …. Slikt går jeg og tenker på mens jeg egentlig skal bruke hans treningstid på å hvile og restituere meg selv. Dette er ikke bra nok rett og slett. Ja jeg vet – jeg må ta en prat med henne. Gruer meg til det også – for DET spiser også av min tid – både planlegging av hva jeg vil si – hvorfor jeg vil si det – gjennomføre møtet OG så påse at forandringene jeg ønsker han skal få i tilbudet sitt faktisk skjer. Det er en evig runddans som aldri stopper. Jeg har valgt det selv – å bli hos Vidar når det røyner. Likevel ER det lov å ønske seg at ting var litt lettere ..

Note to self – bestille legetime for Vidar og søke ham inn på et håndtreningsopphold et eller annet sted i rehabiliteringsverdenen – må kanskje undersøke litt selv først for å finne det beste tilbudet. 


 

DER løp tiden min ut … nå står det en og venter på å bli hentet hos fysio … og jeg gleder meg tross alt til å se ham <3 

Ha en flott dag folkens 🙂 

 

Vil du følge oss videre på veien så finner du nå også bloggen på facebook.

 

#LHL #LFS #hjerneslag #hjerneblødning #pårørende #tidsklemma #samliv #omsorg #fysioterapi #ergoterapi #henvisning #lege #sykepleie #tid #rehabilitering #helse #hjerne #psykologi #nåmåjegløpe

6 kommentarer
  1. Kjenner meg godt igjen idet å være sin egen helsesekretær og passe på at andre gjør jobben selv.
   Selv om jeg er pasienten da.
   Har han vært på Steffensrud Rehabilitering, der er de kjempeflinke !

  2. snuppa73: Hei 🙂 Nei han har ikke vært på Steffensrud ennå. Vi fikk avslag der fordi han samtidig fikk et vurderingsopphold på Sunnaas. Han skulle så direkte over på Kress på Sunnaas, men nå har vi havnet i en karusell av polikliniske timer uten at vi helt kommer videre. Skal søke ham inn igjen nå tenkte jeg. Vi har havnet mellom to stoler her plutselig.

  3. snuppa73: Han har vært på Sunnaas for poliklinisk time i mai i fjor – det resulterte i et vurderingsopphold nå i februar. Vurderingsoppholdet konkluderte med at han var en god kandidat for Kress og at de søkte ham videre inn der direkte etter oppholdet. I forrige uke kom en innkalling til NY poliklinisk time i mai – så nå forstår jeg ikke helt hva som skjer. Synes det er merkelig at de trekker det slik ut i tid når han ble vurdert som en god kandidat for Kress allerede i mai i fjor. Det er nå over et år siden søknaden ble send og han ble grundig undersøkt av det tverrfaglige teamet på Sunnaas i to uker inkl nevropsykolog. Jeg har snakket med dem og de skulle komme tilbake til meg snartest – så nå venter vi litt til 🙂 Ha en flott kveld 🙂

  4. Det er neimen ikke lett å forstå seg på dette systemet til tider :-/
   Håper dere kan bruke tida på å få han kan friskere istedet for å bruke masse energi på å krangle dere til ting han har krav på!
   Ha en fin kveld 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg