Det er så mye andre ikke ser …

… så derfor forstår de det ikke. Men hvordan skal vi greie å forklare det faktum at et hjerneslag også kan gi mange skjulte skader når mannen ser så frisk og fin ut? 

Jeg har vært veldig opptatt av å ta bilder av og filme alt som går bra og alt Vidar, slagrammet samboer på 54 år, mestrer underveis i prosessen. Fokuset har jo hele tiden vært på fremgangen. Men når alt kommer til alt så kjenner vi også på et behov for en dypere forståelse for hvordan problemene hans påvirker oss i hverdagen. Vi kan godt fortelle venner og familie at han har problemer med hukommelsen og at det er vanskelig for ham å planlegge en oppgave – men som regel får vi en frase tilbake med at “alle” er jo litt glemsk i den alderen. En effektiv samtalestopper og vi avbryter som regel forsøket på å forklare utfordringen noe nærmere. 

Men i dag kom det en prefekt anledning for å vise et lite eksempel på hvordan dette kan fungere – eller ikke fungerer – i hverdagen vår.

Jeg hadde vært ute og malt litt og kom inn igjen iskald og ganske sliten. Vidar pakket omsorgsfullt et teppe rundt meg og jeg lurte på om han ville lage en kopp varm te til meg. Selvsagt ville han det! Vidar er aldri vond å be. Men … og nå er jeg ved kjernen av problemet … jeg visste hva det ville innebære å be ham lage te. Det ville bli spørsmål, jeg måtte rope instruksjoner fra stua og ut på kjøkkenet – og med stor sannsynlighet ville han trenge hjelp. Han var ikke før kommet på kjøkkenet før første spørsmål kom. Hva var det jeg skulle hente igjen? Du skulle lage en kopp te!!” “Åååå ja. Det ble stille og jeg hørte ham åpne riktig skapdør (den lager en lyd) – og så kom det første Hmmmmet. Jeg har vært gjennom dette tusenvis av ganger før og vet hva som er i gjære – han finner ikke det han skal ha. Denne gangen valgte jeg å filme hendelsen – ikke helt planlagt og deretter en forholdsvis liten god regi på filmen – men den viser essensen i hvor vanskelig det er for ham å finne de enkleste ting. Den viser også hvordan jeg som pårørende sjelden får ligge særlig lenge i ro dersom han skal gjøre noe. 

Oppgaven var å lage en kopp te – Spicy Mandarin – pakken står ytterst i skuffen sammen med resten av teen. Den er det aller første han ser når han åpner skuffen. 

Vil du se hvordan det gikk så finner du filmen her. 

Vidar har selvsagt godtkjent at jeg skriver om dette og legger ut filmen. 

Det ble te til slutt selv om det meste er enklest å gjøre selv …  men … en dag tror jeg han fikser det og DA skal jeg bli liggende under teppet. 

For deg som ikke er så ofte på blogg.no så finner du også bloggen på facebook.

Med ønske om en flott helg til alle våre lesere <3

 

 

#LHL #LFS #NFS #afasi #hjerneslag #hjerneblødning #pårørende #rehabilitering #psykologi #hukommelse #apraksi #hjernen #trening #mestring #te

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg