Vi tester brodder …

Det er snart to år siden jeg kjøpte et par rådyre brodder til Vidar (slagrammet samboer) – og enda klager vi over de glatte veiene og at han ikke kommer seg ut nå på vinteren. Så hva er problemet egentlig?

Det viste seg ganske raskt at alt som ble festet til foten ble en utfordring når Vidar ikke løftet foten høyt nok – det som skulle være en sikkerhet og gjøre oss trygge ble ei snublefelle som vi raskt forsto ikke lot seg bruke med det første. Skikkelig nedtur! Vi har derfor fokusert på god strøsand og gått med museskritt og hjertet i halsen på glatta. Faktisk har jeg gått med tuppesand i lomma bare for å ha noe å ta frem om vi blir stående fast på glatta – men det er begrenset hvor dype lommer jeg har. 

Så nå var det nok! Vidar stivner til og livskvaliteten går rett til bunns når vinteren setter inn. Bare en liten uke uten skikkelig gange fører til smerter og stølhet som sender ham inn i en spiral av mindre og mindre aktivitet og mer og mer smerter. Her bare MÅ vi finne en løsning NÅ. Det var på tide å grave seg inn i bunnen av klesskapet på jakt etter de ubrukte broddene. 

Det er jo noen utfordringer til med brodder – en av dem er at han ikke klarer å sette dem på og ta dem av selv. Derfor kan han ikke bruke dem når han skal ut til fysioterapeut og lignende. I tillegg blir flisgulvet på senteret ei skikkelig fallfelle om han går inn med broddene på – da blir det skikkelig glatt med metall mot flis under beina. Akkurat dette får vi ikke løst med det første annet en å øve, øve og atter øve på oppmerksomhet og at Vidar lærer seg å være forsiktig på glatta. Dette er ikke hans sterke side så jeg har permanent hjertet i halsen når han reiser ut på egenhånd vinterstid. Men jeg kan jo ikke være der for ham i ett og alt så den sjansen må vi bare ta. Selv må bare fortsette å jobbe med aksepten av at jeg ikke kan redde ham fra alt som er farlig.

Så tilbake til broddene. De er av god kvalitet og sitter kjempegodt på skoen så vi innså raskt at disse får ikke Vidar på alene. Dermed kom tanken om at her må det TO par sko til – et par uten brodder og et par med. Heldigvis er Vidar i stand til å ta på skoene på egen hånd så da mekket jeg et par broddesko til ham. Foten løftes mye høyere nå enn for to år siden så dette gikk som en lek. Det var i alle fall det vi tenkte når han gikk de første skrittene ut for å sette seg i bilen. Dessverre ble det ikke så lett som vi hadde trodd når vi kom frem og begynte å gå turen vi hadde planlagt. Vidar går med skinne på høyre ankel og nå skulle foten få en ny utfordring å bryne seg på. Det viste seg nemlig at selve brodden ikke dekker hele sålen på skoen, men ligger som en liten forhøyning midt under. Den går ganske langt ut mot kanten, men ikke helt. Dette resulterte, til tross for ortosen rundt ankelen, med en skummel overtråkk og ubalanse på høyrefoten og det er ikke fritt for at vi ramset opp noen gloser både utenpå og inni oss. 

Første forsøk på å korrigere det ble at jeg la meg ned på kne og prøvde å vri brodden litt skjevt på skoen – med det resultatet at Vidar mistet balansen og mer eller mindre faller over meg. Okay – vi får gå/vagle til nærmeste benk og gjøre et nytt forsøk med ham sittende. Jeg er jo ikke den som gjør livet like lettvint for ham alltid – så mens Vidar vaglet med uslåtte vinger bort langs gangveien tok jeg meg tid til å filme herligheten. Alt for åpenheten og formidlingen – og alltid med harehjertet i halsen. La ham for Guds skyld ikke falle nå! Filmen kan du se HER.  

Vel fremme ved nærmeste benk måtte vi grave oss inn. Gangveien var brøytet, men ingen sitter vel på vinterstid?? Derfor var det ikke måket vei inn til benken og man skulle likevel tro at en 30 cm bred snøkant var en enkel affære å forsere om man vil sitte litt. For å si det slik så tok det oss noen minutter å vagle ham baklengs inn mot benken samtidig som han måtte gå et trinn opp – og jeg kjente vel på litt mer frustrasjon enn jeg normalt gjør. Phju!! Men hva gjør man ikke for å komme noen skritt videre  med rehabiliteringen. Vel nede på benken fikk jeg vridd broddene på høyrefoten skjevt nok til at det ikke lenger ble like ustabilt på utsiden av foten – og turen kunne fortsette. 

Alt i alt gikk det fint når han bare ble vant til følelsen av noe annerledes under foten. Vi fikk ikke gått like langt som vi pleier sommerstid og han hadde litt langrennsstil fremfor gange, men nå skal vi jobbe oss opp igjen mot normalen og så blir det å utvide gå radiusen ennå mer enn fjordårets rundtur. Vi må alltid satse på å komme videre og litt lenger enn sist. 

Til dere som tenker at vi burde kjøpe piggsko – ja vi HAR tenkt på det – men nå tester vi ut det utstyret vi har i første omgang. Foreløpig gir vi brodder en og en halv tommel opp.

Med ønske om en fantastisk søndag og riktig god morsdag til alle mødre fra oss <3

Vil du følge oss videre så finner du bloggen også på facebook. Velkommen inn ved å klikke HER. 

 

#LHL #LFS #NFS #hjerneslag #hjerneblødning #traumatiskhjerneskade #pårørende #pårørendehverdag #liveterbestute #rehabilitering #gåtrening #brodder #vinter #hverdagsrehabilitering #sammenervisterke

 

10 kommentarer
  1. hør med sportsbutikken evt bilverkstedet om de kan pigge et par joggesko til samboeren din. Vil tro at det er billigere enn innkjøp av piggsko. Butikken Enklere Liv har piggsko med ekstra «såle» som kan tres på/over skoen, slik at piggene ikke ødelegger fliser og lignende innendørs. Har også sett stiv såle med brodder og borrelås på Gunnerius (i Oslo).

  2. Dere burde prøve yaktrax pro brodder. De har kun metall fjærer (slike som på bakerste delen av brodden på bildet) og kommer med borrelås over risten slik at de ikke kan falle av.
   Det er de beste broddene jeg noen gang har hatt.
   Jeg selv kan ikke vikle foten/tråkke over, osv… Da jeg ikke får ned hevelser uten å ta tiden til hjelp. Men med yaktrax broddene har ikke dette vært ett problem i det hele tatt. De sitter veldig godt på isen.
   Jeg har selv ikke førerkort, og kollektivtilbudet er omtrent ikke-eksisterende her jeg bor. Så jeg er nødt til å ta bena fatt når jeg skal noen plass. Jeg har prøvd flere typer brodder, men yaktraxen er de eneste jeg har vært fornøyd med, samt at de er av god kvalitet og varer lenge.
   I år har jeg gått til innkjøp av piggsko, men yaktrax pro broddene har vært en trofast og loijal følgesvenn i mange år.
   Piggsko er mye bedre enn brodder, men av alle de forskjellige broddene jeg har brukt, så er yaktrax pro broddene de beste. De er litt dyre, men absolutt verdt det!
   De kan kjøpes på nett og i de fleste jernia butikkene.

  3. Forøvrig, de piggskoene jeg har er de som “11.02.2018 kl.16:05” omtaler. De er helt fantastiske og sitter veldig bra på både blankis og is med puddersnø oppå.
   Det eksisterer også som “11.02.2018 kl.16:05” sa, gummisåler du kan tre over broddene når du skal gå inne på kjøpesenter, osv (jeg har ikke prøvd det da jeg har lært å gå med brodder og piggsko på flis).

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg