Vi vil ha det pent og moderne – ikke en hjelpemiddelsentral i stua.

Denne gangen har vi en liten nyttårsgave vi har lyst til å dele ut til en av våre følgere. Dette er ingen reklame og ikke noe jeg har fått tildelt, men noe vi ikke selv har behov for. Jeg kjøpte nemlig inn litt for mye av noe. Om du synes du kan ha bruk for dette eller vet om noen som trenger noe sånt så legg igjen en beskjed enten her inne under innlegget eller under innlegget på vår facebook side HER. Hva “dette” er kommer litt lengre nede i teksten. 

I dag har jeg lyst til å dele noe av de løsningene vi har funnet for å bidra til at livet glir litt lettere i de helt enkle hverdagsoppgavene. For hos oss er de helt vanlige oppgavene en større utfordring enn mange vil tro. Etter Vidars hjerneblødning er det både kognitive utfordringer og fysiske utfordringer som må løses og jeg må innrømme at jeg ikke ønsker at hjemmet mitt skal se ut som en hjelpemiddelsentral. Jeg føler meg for ung og for frisk til at vi skal fylle huset med all verdens dingser som selv om de kan være nyttige minner mest om et sykehjemsprodukt. Og jeg må nok en gang si at selv om Vidar har mange og bredspektrede skader og utfordringer så er han ikke pleiepasient, men i rehabilitering. Og med det så er fokuset mitt satt: Vidar skal lære seg å omgås verden på nytt og jo mer han mestrer desto bedre. Livet blir lettere her og nå om han får høye ben på sofaen, men han blir sterkere i beina om han lærer seg å komme opp fra den i normal høyde. 

Likevel er det noen ting som må på plass. Særlig det som gjelder det kognitive. Vidars hukommelse er ikke som før og han må stadig minnes på ting. Her hadde vi forsøkt mange forskjellige løsninger med både lapper og bøker – men de var til lite hjelp da han ikke husket å lese de og at de stadig flyttes rundt i huset. Samtidig har han hatt en utfordring med både skriftspråk og lesing pga afasi – og skriver ikke selv lenger. Selv det å sende en enkel sms må han ha bistand med. Han glemmer raskt og til tider blandes nye og gamle oppgaver sammen. Var det i går eller i fjor – eller i dag jeg skulle Bowle? En annen utfordring er om han får besøk og noen vil ta ham med ut på tur. Hvordan sørge for at de vet hva som skal skje hos oss denne dagen om jeg ikke er hjemme? Det blir fort krise om Vidar plutselig drar ut på kafé og glemmer at vaskedamen skal komme.

Informasjonssentralen kaller vi den – og den er nå grundig innarbeidet heldigvis. Etter at vi flyttet ønsket vi oss noe som var litt penere å se på enn mine skriblerier på en whiteboard – skjønnskrift er ikke min sterkeste side. I alt tre forskjellige tavler ble kjøpt inn før undertegnede ble fornøyd. Det vi endte opp med er en slik tavle med løse bokstaver. Denne bruker vi til alle avtalene Vidar har med forskjellige behandlere. For å gjøre det enkelt har jeg tatt frem alle de bokstavene jeg behøver til de mest vanlige avtalene. ENDO for endokrinolog, FY for fysio, ER for ergoterapeut, BLOD for blodprøver og LE for lege osv. I tillegg har vi en enkel clipboard hvor jeg skriver opp de andre tingene som skal skje hver enkelt dag; hva vi skal gjøre av private ting, ting Vidar må huske å gjøre i huset og hva han skal forberede til middag. 

Selv synes jeg dette ble mye bedre enn den gamle tavlen vi hadde – og det er raskt å endre på klokkeslett og nye avtaler. Fysio er faste avtaler så de står alltid oppe. 

 

Etter mye om og men så ble denne tavlen byttet ut med en annen da den var litt for bred for veggen vår – men vi har lyst til å gi denne videre til noen andre. Hadde dette gjort hverdagen din bedre så gi oss et hint her eller på facebook så trekker vi en heldig vinner søndag 6. januar. 

 

“Men teppet ligger jo feil vei!” Ja det var det hun sa, men det var ikke riktig. Da min venninne kom på besøk var hun umiddelbart overbevist om at vi hadde bommet. Og hun var ikke den første som har tenkt dette. MEN dette har vi gjort med fullt overlegg. En utfordring for Vidar er nemlig det å sette seg ned ved et spisebord og så komme nært nok til bordplaten. Han klarer ikke trekke stolen nærmere bordet når han først har satt seg. Løsningen var ikke umiddelbar og vi har forsøkt en del ting før vi fant ut av det. Det som ble løsninger var ikke å skaffe oss enklere stoler, men å finne en måte å flytte bordet på. Og med det måtte teppet snus. Deretter ble det satt på tykke filtlapper under bordføttene så bordet sklir lett over gulvet. På denne måten kan Vidar flytte frem bordet, sette seg ned og så trekke bordet til seg. Å ha et teppe var viktig for oss både fordi det gir en lun og hjemlig følelse og fordi det blir en del søl som jeg ikke ønsker skal ende opp direkte på det nye gulvet. Teppet er en gammel god traver som jeg har hatt i mer enn 30 år – og som enkelt kastes i en stor vaskemaskin på 60 grader. På denne måten føler vi at vi har fått en velfungerende og pen spisestue uten noe hjelpemiddelpreg. Vi er kjempefornøyde med denne løsningen. I tillegg har vi valgt spiseunderlag som går i ett med bordplaten og er tilnærmet usynlige – for det er ikke til å komme bort fra at det søles mer enn normalt hos oss. 

HA HA jaja, så kom jeg med på bildet 😉

Vi håper du syntes noe av dette var interessant og kanskje noe du kan bruke hos deg selv eller tipse noen du jobber med om.

Et av de viktigste tipsene jeg har fått ang denne informasjonssentralen vil jeg gjerne dele med dere da dette har vært den store suksessfaktoren for å få det til å fungere. Jeg var nemlig veldig raskt å informere muntlig til Vidar om dagens eller morgendagens gjøremål når han spurte. Etter et opphold på Kress (kognitiv rehabilitering) på Sunnaas ble vi informert om at jeg burde slutte å fortelle og heller henvise til tavlen – implementere rutinen ved å oppsøke tavlen med informasjonen selv. Dette har vært svært viktig hos oss – selv om det av og til kan føles tungvint å be ham reise seg opp og gå ut i gangen for å få et svar jeg faktisk sitter med selv. På lang sikt har dette nemlig vært et veldig riktig grep her hos oss. Nå vet jeg med sikkerhet at han alltid finner informasjonen selv. 

Neste gang har jeg lyst til å fortelle litt om hvordan vi har innredet bad og soverom – for å gjøre livet LITT lettere. 

 

Bloggens facebook siden finner du HER – følg oss gjerne der. 

 

#LHL #LFS #NFS #lhlhjerneslagungoslog #hjerneslag #hjerneblødning #pårørende #pårørendehverdag #interiør #moderne #hjem #familie #hjelpemidler #løsninger #informasjonssentral #whiteboard #clipboard #sitteplassen #spisesofa #gulvteppe #tilpasninger #mitthjem #psykologi #hjernen #vårtliv #sunnaas #kress #ergoterapi #hverdagsrehabilitering

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg