Vel hjemme fra ferien har vi nye mål i sikte. Her i huset hviler aldri ideene om fremdrift – for vi skal videre.
Vi har snakket mye om det i løpet av ferien. Hvordan skal vi klare å finne tilbake til en hverdag som fungerer? Det er ikke bare å få ting til å gå rundt, men vi skal ha det det godt også. Vi sliter begge med å ha oversikt og har alt for mange ting som må huskes på. JEG trenger også å få tid til mer fokus på egne interesser og Vidar behøver fremdeles trening – og ikke minst behøver han opplevelsen av å bidra til fellesskapet. Det er ikke bare jeg som synes det er vanskelig at det meste av ALT faller på mine skuldre, Vidar synes også dette er vanskelig. Det er på ingen måte viljen hans det står på når han ikke hjelper til med det daglige her hjemme. Han gjør mye, men husker ofte ikke at han har gjort det. De kognitive skadene etter hjerneblødningen hans har også ført til at det er vanskelig for ham å komme igang med aktiviteter – han må ha drahjelp. I tillegg har det meste blitt komplisert og uoversiktlig for ham og det er vanskelig for ham både å planlegge og gjennomføre oppgaver alene. Det meste må gjøres trinnvis og med veiledning underveis – noe som igjen sliter på mine energireserver siden jeg egentlig burde gjort ALT annet akkurat da. Dersom han skal bidra hele tiden – så får ikke jeg gjort noe selv. I tillegg er det slik at det han gjør ofte må flikkes litt på OG det tar ti ganger så lang tid som om jeg skulle gjort det selv. Så hva gjør vi for å finne løsninger som fungerer for oss begge??
Vi har forsøkt med dagplaner – fungerer dårlig fordi han glemmer å lese dem.
Vi har forsøkt 7. sans – fungerer dårlig fordi han glemmer å lese dem.
Vi har forsøkt med beskjeder – fungerer dårlig fordi han glemmer at han har fått dem ELLER glemmer å starte på oppgaver og husker det først når jeg kommer inn gjennom døra. “Oi da” sier han da bare – og så tusler han ut på kjøkkenet og begynner på oppvasken. Vi kan le av det – men aller helst ville vi hatt en løsning.
Så NÅ … har vi kjøpt en nok ny bok – en rød en. Forsøk nr ørten. Hvorfor skal det fungere denne gangen? Faktisk vet vi ikke ennå om det vil fungere, men jeg tror det. Vidar er mer tilstede og har begynt å tenke på en litt ny måte – han sjekker seg selv. Nå husker han i det minste at det er noe han har glemt. OG vi har allerede ei bok som han husker hver eneste dag – den er også rød (men ganske liten) og vi bruker den til å skrive opp blodtrykksmålingene. Derfor har jeg nå gått til innkjøp av to ting. En aktivitetskalender til å henge på veggen hvor alle våre aktiviteter utenfor huset skrives opp (trening, legetimer, selskaper, konserter osv) – og ei STOR rød bok hvor vi skriver ned alle aktiviteter som skal gjøres hjemme, samt at våre egne private aktiviteter som gåturer og lignende skrives ned i ettertid.
Jeg har valgt å gjøre boken til en form for huskeliste hvor jeg skriver opp ting Vidar skal huske å gjøre hver dag. Boken fungerer slik at han ikke MÅ gjøre noe som helst, men at han kan sjekke i den for å se om det er oppgaver han kan gjøre om han føler for det. Samvittighetsfull som han er så kommer nok det meste til å bli gjort tenker jeg:) Han er selv med når vi setter opp punktene og han krysser av når oppgaven er gjort slik at han har oversikt selv. Vi har også valgt å putte inn oppgaver som vi forsøker å få inn i daglige rutiner – slik som å vaske over bordet etter at han har spist eller tømme brødfjølen for smuler.
I tillegg til å skrive opp oppgaver på forhånd så skriver vi opp ting som Vidar gjør i løpet av dagen og som koster ham litt ekstra – rehabiliteringsoppgaver i det daglige. Dette gjør vi for at han selv skal bli flinkere til å gjøre et lite mentalt dagsoppgjør og se at han faktisk bidrar ganske så mye.
Vi må jo finne noe som fungerer så da blir det nok ei bok altså. Denne ligger ved sitteplassen hans og så får vi bare se da … jeg krysser fingrene:) Vidar er positiv og med på “leken” så dette har jeg faktisk tro på!
Klar – Ferdig – Kjør !!!
Bloggen finner du også på facebook og du er hjertelig velkommen til å følge oss der også – du finner den her.
#LHL #LFS #NFS #afasi #hukommelse #kognisjon #psykologi #trening #mestring #hjerneslag #hjerneblødning #113 #pårørende #hverdagsmestring #omsorg #helse #aktivitet #huskeliste #strokesurvivor #hjerneslagstopperikkemeg #rehabilitering #livsglede #livskvalitet #kjærlighet