En verden som styres av teknologi er en verden som ekskluderer …

Verden går fremover – sies det. MEN med fremgangen så velger vi også å legge noen bak oss. Samfunnet forventer at man skal henge med, men hos oss er noe så enkelt som å åpne døren eller svare på en sms blitt store utfordringer som vi ennå ikke helt har funnet løsninger på.

I en verden hvor vi hele tiden har fokus på å ikke diskriminere eller utestenge så føler jeg nå at en stor gruppe blir glemt når utviklingen går fremover. Teknologien har hos oss blitt en fartsdump som både frustrerer, ekskluderer og diskriminerer. Vidar har falt av lasset og kommer nå metaforisk løpende etter teknologitoget mens det stadig tøffer raskere avgårde. Jeg må innrømme at jeg ikke tror vi kommer til å finne gode nok løsninger fremover – og at det vil føre til en ennå større følelse av å være ekskludert fra samfunnet.

Etter Vidars hjerneslag har han vært tilnærmet taus når det kommer til engasjement på sosiale media – og han bruker telefonen bare når han må. Både afasi, hukommelsesutfordringer og utstyrets manglende brukervennlighet klundrer det til.

Et eksempel er porttelefonen hjemme hos oss – den har for kort ringetid. Vidar rekker den ikke i tide – han behøver tid for å reise seg og gå over gulvet. Med hele tre forskjellige innganger og tre mulige ringeklokker så fungerer systemet slik at det slår seg av etter 30 sekunder (om vi ikke kommer frem til apparatet i tide) og så må vi selv finne ut hvor gjesten står ved å klikke oss gjennom menyen på apparatet. Dette blir for komplisert – og en stressende situasjon ved at noen venter gjør ikke saken bedre. Så Vidar har foreløpig tapt kampen og får ikke åpnet ytterdøren. Vi har nå gjort forsøk på å nå produsent og installatør for å endre lengden på ringetiden i et håp om at vi får løst problemet. Slik det er i dag så kommer for eksempel ikke ergoterapeuten seg inn når Vidar er alene hjemme – og må da enten ringe på mange ganger, snike seg inn sammen med andre beboere som tilfeldig skulle komme, eller ringe på hos diverse andre naboer for å komme inn. Litt pinlig synes vi det er, men vi håper på en løsning.

Det viktigste som skjer her hos oss akkurat nå er at vi jobber med å finne gode SMS løsninger. Skriving er noe styr rett og slett. Det tar for lang tid og mesteparten av tiden brukes til å rette opp feil. Fingrene er for skjelvne til at de treffer der de skal – og noen ganger treffer de bokstaver når de ikke skal treffe noe som helst. Så i dag startet vi første forsøk med tale til tekst og det var Kjempegøy!! Om det blir brukt i fremtiden vet vi ennå ikke, men det er alltid gøy å finne løsninger som har potensiale. Ta en titt på filmen rett under her – det brukes en Samsung telefon.

 

 

 

Vi ønsker dere alle ei flott senuke – snart er det helg <3

2 kommentarer
  1. Et eller annet sted på veien resignerer hjernecellene. Mine eldgamle foreldre har aldri vært på nett, har ikke nettbank, min mor skjønner ikke bæret av en mobiltelefon og styrer unna, min far har såvidt lært seg å bruke en enkel en. Men fasttelefonen lever trygt der.
   Selv har jeg gitt opp tv, altfor mye styr med fjernkontroller, kanalinnstillinger, mottaker, og blabla. Jeg skjønner ikke dritten lenger, og jeg er i 60årene. Men jeg kan kjøpe deler til en stasjonær pc og skru sammen selv og få den i gang… mekke og fikse. Ingen problemer med data. Iphone og android phone er jeg mindre glup på, men har jo en.
   Egentlig latterlig, men sånn er det.

   1. Ja det hodet er et merkelig sted. Noen ganger fungerer alt – for i neste øyeblikk være borte. Hos oss er det ingen fasttelefon – og det er dager da jeg savner den gode gamle snurreskiva. Det hadde gjort verden litt enklere for ham jeg bor sammen med – for ensomheten kan bli stor. Takk for at du tok deg tid til å legge igjen noen ord 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg