Ingen ting er umulig … samme hva de sier!

Vi hører om så mange som forteller at de fikk nedslående fremtidsutsikter av leger og behandlere like etter hjerneslaget. Men nesten like ofte hører vi at de som har fått beskjed om at de aldri vil gå, aldri kjøre bil eller aldri snakke som faktisk reiser seg å går, klarer å ta kjøreprøven igjen og begynner å snakke. Hjernen er fantastisk og det vi har lært er at ingenting er umulig.

Vidar, slagrammet samboer, fikk også slike nedslående beskjeder. Blant annet ble treningen hos ergoterapeut i hjem kommunen avsluttet etter bare 5 uker på grunn av det hun kalte manglende fremgang. At jeg kjempet imot er en underdrivelse – jeg kjempet som en gal for å få på plass denne treningen igjen og det skulle gå hele 9 måneder før jeg vant gjennom.

Nå som livet har vært veldig bratt igjen så stopper slik aktivitet opp nok en gang. Gleden er derfor enorm når jeg ser hva Vidar faktisk er i stand til å gjøre i dag. For å sette det i perspektiv så var han ikke i stand til å lage mat i det hele tatt – med unntak av å dekke på til frokost og smøre brødskiva – på det tidspunktet han ble avsluttet av ergoterapeuten i 2016. Han kunne skrelle poteter, men det tok vel sånn ca 45 minutter på 4 poteter. Nå er tiden inne for å prøve seg på en skikkelig oppskrift – helt alene!

Hva som er mest brukervennlig oppskrift for oss er et testprosjekt akkurat nå.
Vi prøver og feiler – og retter opp underveis – begge to.

To ganger har han vært med meg på kjøkkenet de siste ukene – for å bli kjent med denne retten. Vidar skal lage kjøttpudding med blomkål og hvit saus. Vi har snakket og planlagt litt sammen med den nye ergoterapeuten og deretter laget jeg et foreløpig utkast til oppskrift og fremgangsmåte. Vi vet ikke helt hva som behøves av instruksjoner, men for sikkerhets skyld skriver jeg opp det meste. Når vi har testet det ut i praksis så skal det inn i faste former i en egen oppskriftsbok for Vidar. Klar, ferdig – LAG MAT!!

De første 20 minuttene sammen med ergoterapeuten i dag ble det mye kos og skravling – og DET er jo gøy. Men det blir lite matlaging når skravla går. Vi hadde satt av en time til oppgaven og det tok en time og 20 minutter – inkludert skravling. Det går opp for oss underveis at Vidar har fått litt for mye hjelp av meg tidligere og at han aldri har fått lov til å hente frem ingredienser selv. Det er fort gjort å gå seg fast i slike hjelpemønster – som faktisk ikke er så mye hjelp når det kommer til det lange løp – så jeg var glad for at vi oppdaget dette. Heretter skal han få lov til å lete mer på egen hånd.

Jeg var veldig usikker på om denne oppgaven ble for komplisert da den inneholdt mange forskjellige operasjoner. MEN her ble det mat! Og jeg er stolt som en hane over at Vidar mestret så utrolig bra. Uten tvil var dette mye arbeid og Vidar ble rimelig sliten og smertene var synlige når timen hadde gått – men han sto på som en helt. Det er tydelig at Vidar har laget mat før og at han ikke er ute av sitt element. Når jeg etterpå fortalte ham at jeg ville blogge om dette så var den første responsen hans: “husket du å ta bilde av meg mens jeg laget mat?!”. Det er nok ikke bare meg som er stolt i dag.

Det ble bare bilder av det ferdige resultatet i dag – for jeg ville ikke forstyrre ham i prosessen. I dag var det viktig å få mest mulig ro til å jobbe.

Med ALL grunn til å smile – så utrolig bra jobba kjæresten min <3 Middagen er klar!

Kjære alle sammen. Ikke hør på det som blir sagt og tenk at det er skrevet i stein. For hjernen og mennesket har en forunderlig evne til å mestre – og å finne nye veier. Gi ALDRI OPP! Selv om det er fagpersoner som forteller deg hva du ikke kan eller ikke gjør så betyr det ikke at det er sant. Faktisk så hender det ofte at vi også forteller oss selv mye som ikke er sant – både jeg og Vidar lærte en viktig lekse i dag! Han klarer mye mer enn vi tørr å prøve på. Så ta sjansen – utfordre deg selv – og så blir du kanskje både overrasket og stolt til gjengjeld.

Det eneste som er litt dumt (synes Vidar) – er at jeg nå har forstått at JEG ikke behøver å lage all maten selv … tjihihi …

 

Om du har lyst til å lese flere innlegg om dette temaet så finner du er par her:

Prosjekt matlaging …

Salat a la rehabilitering …

 

Riktig god tirsdag fra oss:) Her blir det kjøttpudding til middag!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg