Min Robocop får ny ortose.

Endelig var dagen her – Vidar skulle få sin nye kneortose. Smilende går han rundt i gangen og kjenner på dette ukjente rundt foten. Hvordan føles det? Det føles litt rart, men bra. Vidar er kjempefornøyd. Jeg hadde aldri trodd at dette skulle begeistre ham for sannheten er at jeg har kjempet for at han skulle få denne skinnen i flere år.

En ortose er det sammen som en skinne. Og Vidar har fra før av en ortose rundt høyre ankel. Etter hjerneslaget er muskulaturen på høyre side av kroppen svekket og ankelen er ekstra svak. Det har vært noen overtråkk gjennom de siste årene – og noen fall har det også blitt. Det har aldri vært noen diskusjon om ankelortosen. Den kom på før Vidar var våken nok til å forstå at den var der og i tillegg får det så alvorlige konsekvenser om han velger å ikke bruke den. Da kan han ikke gå særlig langt uten fall.

Kneortosen derimot har vært en kamp å få Vidar til å akseptere. Jeg hadde i det lengste håpet at muskulaturen skulle bli så sterk at det ikke ville bli nødvendig, men måtte etterhvert bare akseptere at overtråkket i kneet ikke gikk bort. Tvert om så hindret det ham i å gå lengre turer og det holder hastigheten nede. Vidar er glad i å gå og det har vært frustrerende å bare klare korte turer selv om energien var mer enn god nok for en lengre tur. Smertene har stoppet ham gang på gang.

Selvinnsikten er ikke god nok. Den manglende forståelsen for hva som skjer med kroppen gjør det vanskelig for oss i hverdagen. Selv har jeg sett overstrekken i kneet fra den gangen han reiste seg fra rullestolen. Vidar har derimot nektet hardnakket for at det har vært et problem – og man kan jo ikke endre noe man ikke vil vedkjenne seg. En kneortose var helt utelukket – han hadde ikke noe problem. Jeg gomlet kameler, mumlet om flotte og velfungerende ortoser mellom kamelmunnfullene og håpet at innsikten på magisk vis skulle senke seg ned i ham fra “oven”.

Hvem skulle trodd det?! Det har lønnet seg å gomle kameler for magien la seg over ham og innsikten begynte ut på sommeren 2018 å sige inn. Han fikk det for seg at det var noe overstrekk liksom, der bak kneet. Kunne det være derfor han fikk så vondt kanskje? Jeg må innrømme at det var vanskelig å ikke dra en skikkelig amerikansk “I told you so” – så jeg gjorde det. I told you so! I told you so!! Næhæææ … DET hadde han aldri hørt noe om. Dette var noe nytt – hahaha. Ja sånn er det når hukommelsen ikke spiller på lag. Men jeg vet bedre – i alle fall denne gangen.

I dag var dagen endelig her og vi hadde time hos OHC Ortopedi. Ortosen får han gjennom Nav så her er det bare å møte opp og få sakene levert, testet, tilpasset og ta med hjem. Sjelden har jeg sett Vidar så ivrig. Dette var skikkelig gøy.

Dyp konsentrasjon. Hvordan kjennes dette egentlig ut? Det tok ikke lang tid før smilet kom. Dette føles bra.
Ortosen strammes opp bak kneet for å få god passform og for å hindre både overstrekk og for lite strekk.

 

Vi fikk forsøke to forskjellige typer ortoser i dag, men det var denne som passet best. Vi var litt spente på om Vidar ville klare å dra den på, men DET skulle vi virkelig ikke ha brukt tid på å uroe oss over. Første forsøk gikk jo veldig bra:

 

Vel, takk og lov for galgenhumoren. Den dårlige hjernen til Vidar spiller oss puss på puss. Jeg får bare henge på i svingene og akseptere hans virkelighet. For ham har ikke problemet vært synlig før nå. Takk og lov for at han endelig ser det selv. Det betyr jo at han endelig skal få den skinnen han har hatt behov for så alt for lenge. Og ikke bare skal han få skinne – han gleder seg til å begynne å bruke den. Dobbelt vinn!

I all hemmelighet må jeg jo bare innrømme at jeg synes han blir både mandig og sexy med skinna på – ikke vet jeg hva som er galt med meg, men flott blir han. Trippelvinn 😉

 

Kall meg gær’n … men jeg synes han er flott <3

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg